Bijna iedereen kent het wel ouderwets stoofvlees, maar wat weten we van de oorsprong en weet men tegenwoordig nog wel hoe je dit bereidt? Waar komt stoofvlees eigenlijk vandaan? Toen men nog alles van het rund gebruikte is stoofvlees ontstaan. De basis is gelegd in de tijd dat men de taaiere stukkenvlees uren in de bouillon legde om te bereiden. Helaas raakte stoofvlees rond de jaren 80 uit de mode. Mogelijk doordat we toen minder tijd kregen om aan maaltijd te bereiken omdat veel vrouwen ook gingen werken. Wat is stoofvlees? Het vlees dat gebruikt wordt voor stoofvlees is stugger vlees. Het stoofvlees dat wij meestal eten komt van de nek en schouder van het dier. Vlees bestaat voornamelijk uit vet-, spier- en bindweefsel. De bereidingswijze die je gebruikt hangt af van deze samenstelling in het vlees. De riblappen, sukade en magere runderlappen bestaan veel al uit bindweefsel. In bindweefsel zit weer collageen en een eiwit genaamd elastine. Door het lange stoven worden de elementen collageen en het eiwit elastine afgebroken. Dit is wat er gebeurt wanneer het vlees dus als draadjes uit elkaar valt. Dit maakt het O, zo gezond!
Recept: Runderlappen stoven
Benodigdheden: 250 gr Runderlappen/hachee/sukade 3 gr zout Peper of Mosterd 125gr boter
Kruiden: Laurier, eetlepel azijn of 1 lepel tomaten puree.
Bereiding: 1. Zorg dat het vlees goed op kamertemperatuur is. Smeer daarna de lappen in met zout en peper of mosterd. 2. Smelt boter in de pan tot deze bruin is en schroei de runderlappen dicht. Laat de runderlappen aan beide kanten lekker bruin worden. 4. Voeg aan de pan met de runderlappen de kruiden, het azijn of de tomatenpuree, en water toe. Voeg zoveel water toe dat het allemaal onder staat. 5. Laat die 2-3 uur zachtjes koken/stoven. Hoe langer hoe lekkerder. 6. Serveer het vlees met friet of stamppot.
Denk je nu; heerlijk, maar hier heb ik echt geen tijd voor. Kijk dan eens bij de Blog over de hooimadam.